was successfully added to your cart.

Op zoek naar neo-hippies bij The –S- Xperience

By 27 maart 2014Reviews

Voor veel mensen zijn ‘hippies’ vrijdenkende vegetariërs die zich alleen wassen met een bak opgevangen regenwater als de maan in de lijn van jupiter staat. Ze bezoeken goa-feestjes en dragen dreadlocks, kleurige tie-dye shirts en lange, zwierige harembroeken. Klopt dit beeld? Ik ging op zoek naar de moderne neo-hippie op een psytrance feestje. De muziek die hier door de zaal dreunt, is voortgekomen uit de partyscene van de hippiebedevaartsplaats Goa, als we hier geen echte hippie-koning kunnen vinden, weten wij het ook niet meer.

Al snel ontmoet ik Florian, hij is medeorganisator en kwalificeert zichzelf als ‘eerste matroos’ van het schip. Met een glimlach vertelt onze enthousiaste matroos dat hij zijn feest voor een breder publiek op de kaart wil zetten. “Techno is nu echt een hype. Psytrance feestjes worden nog veel minder bezocht.” Hij legt uit hoe dit komt: “Wat de boer niet kent, vreet hij niet. Zo gaat dat nou eenmaal.” Toch wordt The –S- Xperience steeds populairder. “Dit is al de 4e editie in de Vasim,” glundert hij.

Ondertussen wordt zijn glimlach steeds breder: “Als je naar een psytrance feestje gaat, krijg je er van alles voor terug.” Dat kan ik niet ontkennen. Het is een kleurrijk geheel. De hele Vasim hangt vol met neonkleurige netten en fraaie stukken gekleurde stof. Hysterische visuals en dansende lasers kleuren de dansvloer. In de lounge-area staan allerlei kraampjes. Je vindt er organische versnaperingen, alternatieve kleding en geometrische kunstwerken die de kosmos symboliseren. Bij de smoothiebar krijg je zelfs een gratis plak carrotcake bij bestelling van je tweede drankje, dat is nog eens een goede deal! Tussen de kraampjes door zijn overal chillhoekjes geïnstalleerd. Er wordt vrolijk gemasseerd, gekletst en geknuffeld.

lederhose 750psdLederhose hippie aka ‘Ulrich Übergay’ is zo te zien geen vegetariër

Een dansende indiaan met gigantische verentooi drukt me even later op het hart: “Je moet hier vooral genieten”. Daar is in elk geval genoeg tijd voor want het feest duurt namelijk van 20:00 tot 08:00 uur.

indiaan 750De dansende indiaan met gigantische verentooi

In de lounge-area ontmoet ik de Amerikaanse Gregory. Hij is filosoof en weet me wel te vertellen wat een echte neo-hippie is. Hij legt uit dat de samenleving graag in hokjes plaats. Hier verdienen ze ook aan, ze verkopen bijvoorbeeld Bob Marley shirts. “Ik zie er niet uit als een hippie maar ik hou wel van yoga,” zegt hij. Eigenlijk is hij dus van binnen een hippie en daar gaat het volgens hem om. Komen dit soort mensen vooral af op een psytrance feestje? Gregory gniffelt: “Mensen die hier komen zijn mensen die een beetje ehh.. ‘niet-normaal’ zijn. Ze zijn allemaal heel aardig, vrolijk en vrijdenkend.” Hij gaf me zijn e-mailadres. Hij wilde nog wel een keer uitgebreid op papier uiteenzetten wat hij onder een moderne neo-hippie verstaat.

Even later komt de filosoof trots teruggelopen met een van zijn kornuiten. Deze jongeman zou het me nog beter kunnen uitleggen. Zijn waardevolle toevoeging bleek toch iets te complex: “Ik doe echt mijn best maar ik ben zo high. Ik wil het zo nog een keer proberen, mag dat?”

stampertje 750Een driftig dansend stampertje

Een voormalig hardcore-feestganger met undercut is er wel snel uit: “hippies komen van techno”. Tussen de (bovengemiddeld vaak aanwezige) zwierig slingerende dreadlocks zie ik inderdaad voorin ook een familie van driftige konijnendansers zoals je ze vaak op een technofeestje ziet. Een jongen die stralend een stuk Stimorol in zijn mond stopt, weet goed dit komt: “Bij het ritme van deze muziek maakt het niet uit hoe je beweegt, als je maar losgaat!”. Daar ben ik het helemaal mee eens. Lekker losgaan!

Check het volgende event

Pictures by: FP Photography, edit: Tim van Benthem

Comments

comments

Leave a Reply