was successfully added to your cart.

Smikkelen met Smaakmarkt

By 26 mei 2014Geen categorie

Met Drift festival nog vers in het geheugen zal de Vasim weer verbouwd worden voor het volgende evenement. Van donderdag 29 mei t/m zondag 1 juni wordt het terrein rondom dit geliefde industriepand omgetoverd tot een ware Smaakmarkt. De Smaakmarkt is een creatieve cultuurmarkt waar jong en oud samen komt onder het genot van een hapje, drankje.. en misschien wel een dansje!

We spraken af met Brent Roozendaal en Pleunie de Wild voor een lunch bij Café Louis, in de nieuwe conceptstore Make My Day. Het enthousiaste duo is verantwoordelijk voor een deel van de organisatie van het evenement. De naam Brent zal bij menig lezer wel een belletje doen rinkelen. Als organisator van o.a. Drift en Have A Nice Day Festival draait hij zijn hand niet om voor een nieuw concept. Pleunie is een ijverige studente Communicatie die van de Smaakmarkt haar afstudeerproject heeft gemaakt.

Uit nieuwsgierigheid zijn we al iets eerder naar de afgesproken locatie gekomen. Het wordt al snel duidelijk waarom we op deze locatie hebben afgesproken. Midden in de winkel wordt een pilaar gesierd door een grote kleurrijke poster van Smaakmarkt. Terwijl onze ogen druk de lunchkaart observeren, schuiven achtereenvolgens Pleunie en Brent aan. Na een korte introductie bestellen we heerlijke broodjes en barst het gesprek los.

Terwijl Brent op zijn dooie gemak de locatie in zich opneemt, vertelt Pleunie ons dat Make My Day een van aanwezigen zal zijn op de Smaakmarkt. De conceptstore vertegenwoordigt in zekere zin het idee achter de markt. Het is een totaalplaatje: er is kleding, interieur, kunst, eten, drinken, een drive-in bios en meer.

Inspiratie voor Smaakmarkt deden Brent en Pleunie op door verschillende markten te bezoeken door het land. In Amsterdam heb je Rollende Keukens en de NeigbourFood Market, twee culinaire markten. De Swan Market in Rotterdam richt zich echt op winkelkraampjes. Brent: ‘Deze markten hebben mij geïnspireerd en willen we graag combineren. Smaakmarkt staat voor muziek, vintage en eten.’

Pleunie: ‘Smaakmarkt is echt een chillfestivalletje. Er staan allerlei kraampjes met leuke vintage spulletjes, er staat een platenbus en er is lekker eten. We zorgen ervoor dat alle kraampjes er origineel uit zien. Het ene lekkere hapje wordt vanuit de vrolijke bakfiets voor je klaargemaakt en het andere weer vanuit een beschilderde caravan. In het winkelgedeelte worden leuke en originele producten verkocht.’ Naast Make My Day zullen er ook kraampjes staan van bijvoorbeeld Porch People, Ondersteboven, Triphouse Rotterdam en Waaghals. Brent lijkt zich ondertussen helemaal thuis te voelen bij Make My Day. Hij plukt een telefoonoplader uit zijn zak en weet met wat hulp nog een leeg stopcontact te vinden bij de bar.

De markt zal opgebouwd zijn uit een hoop verschillende kraampjes. Toch is er een duidelijk overkoepelend element: de sfeer. Pleunie: ‘Er wordt extra aandacht besteed aan de aankleding van het geheel. Happy Vintage uit Eindhoven verzorgt de aankleding en zal zorgen voor leuke chillhoekjes met oude banken, kussens, lampenkappen etc.’ Brent: ‘Er zijn leuke originiele producten te koop, ambachtelijk goed lekker eten, eigenlijk alles in teken van het goede leven. We willen alle mensen bij elkaar brengen en er ’s avonds een lekker feestje van maken.’

Een specifieke doelgroep is er niet. ‘De Smaakmarkt is voor iedereen,’ aldus Pleunie. ‘Het is een samenkomen voor jong en oud. Het is leuk om nog steeds naar een feestje te kunnen gaan als je wat ouder bent. Hier kun je je kinderen gewoon mee naartoe nemen.’ Brent kan dit beamen: ‘Oude vrienden die vroeger naar Drift kwamen hebben ondertussen ook gezinnetjes, voor hen is de Smaakmarkt perfect’.

Naast al het eten en vintage shoppen is er qua muziek ook voor ieder wat wils: house, funk, disco, soul, reggae en hiphop. De Platenbus zal dagelijks aanwezig zijn voor het draaien van de fijnste plaatjes. Verder zullen er lokale live acts spelen zoals The Hubschrauber en Wolves Dressed In Sheep. In de avond wordt de boel omgebouwd voor een echt feestje. Met o.a. Brent Roozendaal (zaterdag) en De Tropen (zondag) achter de draaitafels zullen er genoeg lekkere deuntjes voorbij komen om een dansje op te wagen.

Toch is de Smaakmarkt meer dan alleen maar een feestelijk evenement. Brent: ‘Met Smaakmarkt willen we ook graag ondernemersschap supporten. Het is een platform voor kleine creatieve ondernemers om zichzelf neer te zetten. De DIY-mentaliteit en de relaxte Nijmeegse sfeer staan voorop’. Hij glundert: ‘Na 8 jaar in Nijmegen te hebben gewoond en nu in Amsterdam, ben ik nog steeds dol op de Nijmeegse sfeer. Het is die knusse ons kent ons sfeer, het bourgondische, eigenlijk de Drift-sfeer. We hopen dat Smaakmarkt hiervan de extra relaxte versie wordt.‘

Tijdens de lunch blijken de rollen nogal eens om te draaien en lijkt de interesse wederzijds. Met het eten achter de kiezen zit praten we nog even na over verdere plannen. Pleunie en Brent hebben diezelfde middag nog een afspraak staan bij de Vasim. Terwijl de afspraak op zijn einde loopt en de laatste vragen beantwoord worden mag één ding wel duidelijk zijn: dit Smaakt naar meer!

timetable smkmrkt

 

Check het Facebook event Like Smaakmarkt op Facebook

Comments

comments

Leave a Reply