was successfully added to your cart.

We deden drankjes met Blauwdruk

By 17 april 2014News

Blauwdruk is een nieuw initiatief dat staat voor house en techno met een flinke dosis soul in een intiem huiskamersfeertje. De jongens achter het initiatief, Thomas van den Bent en Joery Wildekamp, maken op vrijdag 2 mei hun debuut in Merleyn. De Blauwdruk Youtube playlist die ze regelmatig updaten klinkt lekker. Wij waren dus erg nieuwsgierig naar dit nieuwe concept en vroegen de jongens het hemd van het lijf, zij ons trouwens ook. Voordat we het wisten, waren we 3 uur en een heleboel lekkere drankjes verder. Oeps!

Thomas vertelt hoe ze op het idee zijn gekomen om Blauwdruk op te richten: “Hoewel er In Nijmegen een uitgebreid aanbod aan techno en house is denken we nog wel iets te kunnen toevoegen. Zelf zijn we vooral fan van swingende house en techno met soul, zoals die is ontstaan in Detroit, Chicago en New York. Die tijd spreekt bij ons tot de verbeelding en hoewel je dat nooit kunt her-creëren is dat wel een grote inspiratiebron voor ons concept. Omdat de sound uit die steden de basis heeft gevormd voor vele elektronische stijlen en blauw de kleur is van soul, blues en jazz (ongepolijste muziek) zijn we op de naam Blauwdruk gekomen.”

Wat kunnen we verwachten van de eerste editie? Joery: ”We hebben drie acts geboekt die binnen ons muzikale plaatje passen. We beginnen met Tijn Benedek uit Amsterdam die diepe swingende house draait. Vervolgens de live-act Elmore Quartet uit Nijmegen die house en techno combineren met jazz, soul en funk, gespeeld door live-muzikanten. En we sluiten af met Nathan Surreal, ook uit Amsterdam, die meer de Detroit techno kant op zal gaan. Verder willen we qua aankleding een ouderwetse huiskamer gaan creëren om de sfeer nog wat intiemer te maken.”

Nathan Surreal denkt alvast na over de muziek die hij tijdens Blauwdruk zal draaien.

Nathan Surreal denkt alvast na over de muziek die hij tijdens Blauwdruk zal draaien.

Tijdens ons speurwerk voorafgaand aan de gezellige avond, zagen we op Facebook dat Blauwdruk open staat voor invloeden van buitenaf. Kan de hele kunstacademie zich dan al gelijk aanmelden? De jongens hebben hier goed over nagedacht: “De eerstvolgende editie proberen we onze eigen identiteit nog te ontdekken qua aankleding en grafische sfeer. Als die basis staat, staan we zeker open voor samenwerkingen met iedereen die zich geroepen voelt om iets bij te dragen aan ons concept, of dat nou fotografen (voor bijvoorbeeld visuals), kunstenaars of schoonmakers zijn.”

We zijn eigenlijk ook wel benieuwd waar de muziekkenners zelf graag naar luisteren. Voor Thomas is het gelijk duidelijk: “Derrick May!” Tijdens het interview kregen we steeds meer het idee dat Thomas zijn hele slaapkamer waarschijnlijk heeft volhangen met posters van Derrick May. “Maar ook Robert Hood en Carl Craig zijn voor mij helden.” Dit is Joery’s lijstje: “Moodymann, Robert Hood en Motor City Drum Ensemble. En de laatste tijd luister ik veel naar de sets van DJ Harvey, een disco legend met het uiterlijk van een motorrijder met rock ’n roll fratsen”.

Detroit techno in de 80's.

New York in de 80’s.

En wat zijn de voorbeelden voor Blauwdruk? Thomas: “Qua feesten vind ik Planet Rose altijd erg goed, echt respect voor de veelzijdigheid van hun programmering en meerdere keren per maand volle bak.” Voor ons is het geen verrassing naar welk feestje Thomas uitkijkt: “Derrick May bij Planet Rose natuurlijk.” Joery kijkt ook uit naar de laatste editie van Planet Rose: “Daar heb ik zelfs mijn festivalkaartjes voor All We Want voor verkocht. Ik MOET er echt bij zijn!” Daarnaast noemen ze ook Breakfast Club als voorbeeld, met name de sfeer die daar hangt.

Na 3 uur kletsen over feestjes komen we met z’n allen tot de integrale conclusie dat we enorm boffen met de Nijmeegse scene. “Klein Berlijn he! Berlijn aan de Waal,” glundert Joery. “Derrick May en Jeff Mills noemden het zelfs Detroit aan de Waal,” voegt Thomas eraan toe (waarschijnlijk hangt het krantenknipsel van de NRC ingelijst boven zijn bed). Joery: “…en daar gaan wij Chicago aan de Waal van maken, haha!” Het is dus duidelijk: de jongens van Blauwdruk hebben ambitie en weten waar ze voor staan. Wij zijn erg benieuwd naar hun eerste editie op 2 mei!

Tot slot nog twee muziektips van Blauwdruk:

De Blauwdruk youtube playlist Check het Facebook event

Comments

comments

Leave a Reply