was successfully added to your cart.

Witwaspraktijken voor beginners

By 17 juni 2014Geen categorie

Detroit, Chicago, 909’s, Dollars en wasmachines. Vrijdag 20 juni is het weer tijd voor Witwaspraktijken. Tijdens deze vierde editie zullen de nodige vuile wasjes gedraaid worden in de Merleyn. We spraken af met hoofdwitwasser Thijs Schuitman bij de Blauwe Hand voor een paar goede biertjes en een nog beter gesprek.

Met eerdere edities in de Wunderbar, het Zomerkwartier en Gas 19 heeft witwaspraktijken zich in Nijmegen weten te vestigen als een eigenzinnig technofeestje. Voor Thijs is het meer dan alleen een feestje organiseren, het is een opsomming van dingen die hij leuk vind om te doen. Zo regelt hij artiesten waar hij zelf graag naar luistert, draait hij zijn eigen favoriete plaatjes en verzorgt zelf alle promotie. Zo kwamen we hem zelf de eerste keer tegen toen hij op Drift een van zijn witwasdollars (flyers die bijna voor echte dollars door zouden kunnen gaan) in onze handen drukte.

Het idee achter Witwaspraktijken is het koppelen van grotere namen aan nieuwe talenten uit de omgeving. Zo boekte hij bijvoorbeeld eerder al Steve Rachmad in Gas 19, en fixte hij Mike Storm vlak voordat hij ‘doorbrak’. Deze keer is het aan Charlton Ravenberg om de vuile was te doen. Deze Rotterdammer van Engelse afkomst is al sinds 2000 actief in de ondergrondse techno wereld. Met een reeks aan dikke releases bleef hij niet onopgemerkt. Berghain resident Norman Nodge selecteerde in 2012 één van Charlton’s tracks voor zijn Berghain 06 mix.

 

Verder zal de avond gevuld worden met lokale (bekende) gezichten. Allereerst komt Amis de was verzachten met een setje vol warme Chicago house. Eerder dit jaar bracht deze man uit Cuijk nog een fijne podcast uit voor Diskodip. Thijs zal vervolgens de waskracht nog wat versterken met een vinyl setje met een vleugje acid. Het afsluitende centrifugeprogramma komt van Ignotus die zijn debuut komt maken op het Nijmeegse podium. Met de welbekende (was-?) Maschine aan zijn zijde zal hij bestaand werk combineren met een flinke waslijst aan samples en drumloops voor zijn eerste live-optreden. VJ Smek zal de Witwaspraktijk voorzien van de nodige fantasierijke visuals.

 

Ondertussen draait Thijs op volle toeren tijdens ons gesprek en als een ware spraakwaterval vertelt hij over zijn muzikale voorkeur: knallende 909’s, rauwe baslijnen en spacende melodieën. Precies die sound die uit Detroit werd meegebracht door andere vaste gasten in Nijmegen als Derrick May en Jeff Mills. Thijs: ‘De muziek die voortkwam uit de leegstand en de armoede in Detroit, eigenlijk alles wat nu in Berlijn gebeurt, dat vind ik tof. Mike Storm en Stefan Vincent zijn daar de Nederlandse versies van.’

Verwacht geen rammende platen van Chris Liebing of Len Faki. Thijs: ‘Veel techno tegenwoordig is te makkelijk, vroeger was het echt rauw en hard met hier en daar een beetje funk. Er zit meer gevoel bij, er zitten nog wat fouten en tikken in, en dat maakt het mooi.’

Dus heb je nog een berg vuile was liggen, geef dat maar aan je moeder, neem je waspoeder mee en ga zelf lekker vies doen bij Witwaspraktijken. Want, wat mooi is moet mooi blijven.

Witwaspraktijken op facebook Bekijk het facebook event Bekijk het event op Nymma

Comments

comments

Leave a Reply